Istoricul Şcolii Gimnaziale „ANDREI ŞAGUNA” Deva, 1967-2019

Prezentarea Şcolii Gimnaziale „Andrei Saguna” Deva – Şcoală Eco-Europeană

 

Municipiul Deva, resedinta judetului Hunedoara, important centru politic, administrativ si cultural, este asezat in centrul judetului pe cursul mijlociu al Muresului. În lume există 6 localităţi care poartă numele DEVA în regiunile: Asturias şi Galicia – Spania, Trentino-Alto şi Adige – Italia, West Godavari şi Allahabad – India.
Orasul are o infatisare atragatoare multumita celor care au imbinat cu maiestrie vechile monumente de arhitectura cu noile si modernele constructii contemporane.
Primul cartier nou construit in oras este cartierul Gojdu in care este amplasata si scoala noastra. Sporirea populatiei a impus construirea unei noi „citadele scolare” care a prins contur in perioda anilor 1965 – 1967 sub numele de Scoala Generala nr.4. Cele 16 sali de clasa si anexele se dovedesc, in timp, a fi neincapatoare fata de populatia scolara mereu in crestere, ceea ce impune ridicarea unei noi cladiri. Finalizarea noii constructii se realizeaza o data cu debutul anului scolar 1972 – 1973, când Scoala Generala nr. 4 functioneaza cu doua cladiri, cea noua dispunând de 24 sali de clasa, anexe si o sala festiva.
In anul respectiv in scoala invata deja un efectiv de peste 1500 elevi cuprinsi in 41 de clase: 21 clase primare, 17 clase gimnaziale, 2 clase a IX-a si o clasa a X-a.
Incepând cu iarna anului 1976 s-a dat in folosinta sala de sport, iar in acelasi an a fost finalizata constructia unei cladiri separate cu ateliere pentru lacatuserie, tâmplarie, croitorie si arta culinara.
In anul 1982 se creeaza necesitatea cedarii a cinci sali de clasa Gradinitei de Copii nr. 5 cu program normal inclusa astazi in unitatea noastra scolara. De asemenea, în instituţia noastră de învăţământ au funcţionat şi clase cu predare în limba germană timp de 8 ani.
La aniversarea celor 30 de ani de existenta in octombrie 1997 scolii i se confera numele Mitropolitului Andrei Saguna – model de abnegatie si jertfire de sine, omul ordinii si al autoritatii, sfatuitorul intelept care a pus mai presus de orice destinele neamului.

 

In ansamblu astazi scoala dispune de 53 sali de clasa, laboratoare de fizica si chimie, cabinete de geografie, biologie, istorie si două laboratoare de informatica, cabinet logopedie, cabinet psihologie şcolară, biblioteca, sala de sport, atelier scoala, o sala festiva şi cabinet medical. Fondurile alocate de la buget, din contributia parintilor, sponsorizari sau inchirieri de spatiu au permis optimizarea permanenta a conditiilor de studiu prin amenajari si reparatii ca de exemplu: acoperirea cu tigla si tabla a celor doua cladiri si a salii de sport, zugravirea lor, mobilier nou in sala profesorala, directiune si cabinetele de informatica, modernizarea si inzestrarea cu mobilier nou a unui numar mare de sali de clasa, intretinerea coridoarelor si a grupurilor sanitare, pavarea cu dale a intrarii principale in scoala, dotarea scolii cu patru xeroxuri, fax, internet, 31 calculatoare, videoproiectoare, imprimante multifuncţionale, tv. color si table şcolare magnetice, harti, planse, softuri educaţionale, echipament auxiliar la chimie, fizica, sport, geografie, istorie.

 

În anul 2013 instituţia noastră de învăţământ a fost cuprinsă de către Consiliul Local într-un proiect de modernizare a infrastructurii: acoperirea cu ţiglă a celor două clădiri, anveloparea acestora, schimbarea instalaţiei electrice, modernizarea terenurilor sportive şi acoperirea acestora cu covor asfaltic.

 

In existenta celor aproape 5 decenii ale  Scolii „Andrei Saguna” Deva s-a statornicit o autentica traditie de munca amplificata si ridicata de slujitorii ei la nivelul cerintelor si existentei lumii contemporane.
Ultimii 20 ani au impus multiple schimbari si reformari in structura si continutul invatamântului, in programele scolare si in manuale, dar si in pregatirea cadrelor didactice si mai ales in modernizarea bazei didactico-materiale cu mobilier adecvat, calculatoare, aparate audio-video, infiintarea claselor cu predarea limbilor moderne (engleza, franceza, germana) in curs intensiv, a limbii spaniole ca limba moderna II, introducerea studierii tehnologiei pe profil de informatica, marcând stimularea energiilor creatoare intr-un ritm din ce in ce mai intens. Incepând cu anul scolar 2001 in scoala functioneaza clase in alternativa educationala „Step by Step”, care isi propune sa dezvolte oameni ce vor putea invata toata viata. În anul şcolar 2013-2014 vor funcţiona 10 astfel de clase.

 

Incepând cu anul 2004, institutia noastra de invatamând a dobândit TITLUL DE SCOALA EUROPEANA. Acest titlu a fost reconfirmat în ediţiile 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 fiind singura instituţie de învăţământ gimnazial din România cu această performanţă.

 

La ceremonia de decernare a diplomei şi titlului, din 13 mai 2004, a participat Seful Delegatiei Comisiei Europene in România – Ambasador Jonathan Scheele, precum si reprezentanti ai MEdC si Agentiei Nationale Socrates. Ceremoniile ulterioare s-au desfăşurat în prezenţa miniştrilor educaţiei de la acea vreme şi reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

 

În anii 2013 – 2016 – 2019, cu ocazia dobândirii a 4-a, a 5-a şi a 6-a oară consecutiv a titlului „SCOALĂ EUROPEANĂ”, instituţia noastră a primit o „Diplomă de Merit” din partea SENATULUI ROMÂNIEI şi o „Diplomă de Excelenţă” din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi formării Profesionale (ANPCDEFP).

Scoala „Andrei Saguna” Deva a primit DIPLOMA DE EXCELENTA din partea INSTITUTULUI EUROPEAN ROMAN!