Proiect Comenius Multilateral „NATURA, PRIETENA MEA”

În perioada 2007 – 2009,  Şcoala Eco Europeană „ANDREI ŞAGUNA” Deva a derulat un Proiect Comenius Multilateral intitulat „NATURA, PRIETENA MEA” având ca partenere şcoli din Germania şi Turcia.

Obiectivele proiectului au fost:

Primul an:

Fiecare partener a ales un pom fructifer tipic pentru tara sa. Marul a reprezentat Germania, prunul a reprezentat Romania si nucul-Turcia. In cadrul fiecarei scoli partenere, clase diferite s-au concentrat pe realizarea unor materiale variate cu aceste fructe. Rezultatele au fost prezentate in cadrul unei zile de proiect la fiecare scoala partenera, facandu-se schimb intre parteneri cu poze ale acestora.

Fiecare partener a cautat retete cu fructul ales. Fiecare clasa a ales o reteta, a pregatit-o si a mancat preparatul. Retetele (scrise de elevi, ilustrate prin desene care au fost facute in timpul zilelor de proiect si cu o traducere in engleza) au fost schimbate intre parteneri. Astfel s-a realizat unul dintre produsele noastre comune: o carte comuna de retete cuprinzand retetele fiecarei scoli partenere.

In scopul de a cunoaste partenerii mai bine am realizat prezentari power-point despre viata de zi cu zi si despre zilele speciale din timpul unui an scolar din cadrul scolilor noastre. S-a facut schimb cu  aceste prezentari si au fost aratate la fiecare scoala partenera.

Anul al doilea:

In cadrul zilei de proiect, retetele din carte au fost pregatite si s-au mancat preparatele la un picnic al scolii. Astfel elevii au ajuns sa cunoasca retetele partenerilor.

In plus ne-am preocupat si de doua teme legate de mediul inconjurator:

Sa cream o frumoasa gradina a scolii cu materiale naturale (elevii au facut planuri si modele ale unei frumoase gradini scolare, unele dintre idei fiind realizate in final) si cu idei despre cum sa protejam natura. Acele idei au fost transpuse in desene de catre elevii tuturor scolilor partenere. Astfel s-a realizat un alt produs comun: un calendar in care fiecare luna prezinta o alta idee despre protejarea naturii.

Prin realizarea de expozitii cu noutati la fiecare scoala, interesul fata de parteneri s-a perpetuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.